4 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη της Αγίας Βαρβάρας Μεγαλομάρτυρος.Πώς όμως η Αγία Βαρβάρα έγινε Πολιούχος της Δράμας? Σύμφωνα με την παράδοση, όταν το 1383 η Δράμα λεηλατήθηκε και καταχτήθηκε απο τους Τούρκους, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας τέθηκε προς κατεδάφιση από τους κατακτητές για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί. Τα σχέδιά τους όμως άλλαξαν ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας καθώς η περιοχή πλημμύρισε με νερό και δημιουργήθηκε λίμνη που σκέπασε την εκκλησία.Με αυτό το σημάδι η Αγία προστάτευσε τον Οίκο της. Έτσι, η αγία Βαρβάρα καθιερώθηκε ως Πολιούχος της Δράμας, και ακριβώς απέναντι από τη λίμνη χτίστηκε αργότερα νέα εκκλησία που αφιερώθηκε στην Αγία. Μέχρι σήμερα διατηρείται το έθιμο την παραμονή της γιορτής της, στις 3 Δεκεμβρίου με την περιφορά της Εικόνας παρουσία πλήθος κόσμου και το ίδιο ο βράδυ στην λίμνη που βρίσκεται μπροστά στην Εκκλησία αφήνουν τα καραβάκια αναμένα με κεριά.Ιστορικά αρχεία αναφέρουν οτί όταν πλημμύρησε η περιοχή οι πιστοί δεν είχαν πρόσβαση στο εκκλησάκι και ετσι με τα αυτοσχέδια καραβάκια αναμένα με κεριά έδειχναν την ευλάβεια τους στην Αγία που τους προστάτευε.Μαζι με τον εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας ακολουθει και το καθιερωμένο γλύκισμα της”Βαρβάρας” Πως καθιερώθηκε αυτό το γλύκισμα?
Η Αγία Βαρβάρα, ήταν θυγατέρα του φανατικού εθνικού Διόσκουρου, που το μίσος του για τους Χριστιανούς ήταν πολύ μεγάλο και τον οδηγούσε σε πράξεις εγκληματικές. Αντίθετα, η Βαρβάρα ήταν κρυφή Χριστιανή και όταν χρειάστηκε δεν δίστασε να φανερώσει το μυστικό της στον πατέρα της, αψηφώντας την οργή του. Ο Διόσκουρος είχε συλλάβει ένα αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.
Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Ετσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί και λέγεται βαρβάρα.