‘Ενα μικρό αφιέρωμα για έναν σπουδαίο και χαρισματικό ποιμένα.Γεννημένος στην Βέροια το 1963 (κατά κόσμον Αλέξανδρος Αποστολίδής) απο γονείς που η καταγωγή τους κρατάει απο την Κρώμνη και απο την την περιοχή του Τουρτουνίου Τραπεζούντας. Ενα ιστορικό στοιχείο που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι η προγιαγιά του Μακαριστού Μητροπολίτη ήταν της οικογενείας του Ματθαίου Κωφίδη, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής της περιφερείας Τραπεζούντος στην Οθωμανική Βουλή και ο οποίος απαγχονίσθηκε στην Αμάσεια του Πόντου στις 8 Σεπτεμβρίου του 1921.
Ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές του στην Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας ακολούθησε η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου όπου και αποφοίτησε.Μέχρι και σήμερα ήταν διδάκτωρ της Θεολογίας του αυτού Πανεπιστημίου. Με το πέρας των μεταπτυχιακών σπουδών ήρθε το πλήρωμα του χρόνου όπου Χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 και πρεσβύτερος το 1988 επί των χρόνων του μακαριστού Μητροπολίτου Βεροίας Παύλου.Υπηρέτησε ως εφημέριος στον Ιερό Ναό του Οσίου Αντωνίου, πολιούχου της Βέροιας, και στην συνέχεια το 1991, εξελέγη ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά όπου υπηρέτησε το ποίμνιο του επι 15 συναπτά έτη. Παράλληλα εξελέγη αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος Παναγία Σουμελά αφήνωντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο.
Μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη Δράμας Διονυσίου, στις 5 Οκτωβρίου 2005, εξελέγη Μητροπολίτης Δράμας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου και χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 9 Οκτωβρίου.Στίς 5 Νοεμβρίου 2007 τελέστηκαν τα εγκαίνια του συλλόγου μας όπου χοροστάτησε ο Μακαριστός Μητροπολίτης παρουσία των αρχών της πόλης μας και πλήθος κόσμου δέχθηκε την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου μας την τιμητική αλλά και ουσιαστική ανακύρηξη ως επίτιμου Προέδρου και καθοδηγητή του Συλλόγου.
Αξίζει να αναφέρουμε και την σπουδαία συγγραφική παρακαταθήκη που μας αφήνει αναφορικά με την συγγραφή τεσσάρων βιβλίων για τον Ποντιακό Ελληνισμό.(Ο μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος Φιλιππίδης 1913-1923-H Σίμικλη της Χαλδίας-Η Μητρόπολη Ροδοπόλεως.Το ζήτημα των εξαρχίων του Πόντου-Η Ιστορίας της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά της Χαλδίας).
Σπουδαίες είναι και οι επανεκδόσεις ιστορικών βιβλίων για τον Πόντο από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, υπό την μέριμνα του Μακαριστού Μητροπολίτή:
- Ιστορία της ιεράς Βασιλικής Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής μονής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου Ζαβουλών ή Βαζελών, Αρχιμανδρίτης Παναρέτος Κ. Τοπαλίδης. Τραπεζούντα 1909.
- Ο Πόντος ανά τους αιώνας, Αρχιμανδρίτης Παναρέτος Κ. Τοπαλίδης. Δράμα 1929.
- Ιστορία της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου Χουτουρά της κατά την Χαλδίαν, Γεώργιος – Κάνις Κανδυλάπτης.
Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη 3 Μαΐου στις 17:30 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.Στη συνέχεια η ταφή θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Σίψας, τόπο κατοικίας του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη.